Piwo rzemieślnicze

Piwo to jeden z najchętniej wybieranych napojów na świecie. Znane od setek lat, lubiane przez większość osób, a przy tym pyszne i zdrowe. Również w Polsce cieszy się należytą estymą, a co za tym idzie, jego rynek jest bardzo rozwinięty. W sprzedaży znajdziemy setki rozmaitych piw, zarówno produkowanych masowo, tych z segmentu premium, jak i piw rzemieślniczych. Każdego roku powstają kolejne browary regionalne, warzące piwa o różnej charakterystyce. Niezwykle cieszymy się, że należymy do tego zacnego grona, od pięciu lat produkując własne piwo, jako Mazurski Browar.

Pyszne piwa regionalne wprost z krainy Warmii i Mazur

Decydując się na otwarcie własnego browaru, nie tylko wpisaliśmy się w aktualne trendy, ale też w historię regionu, którego tradycje piwowarskie sięgają XIX wieku. Wiele z okolicznych miejscowości już w międzywojniu mogło pochwalić się lokalnymi browarami rzemieślniczymi. Nie ukrywamy, że taka, a nie inna historia ośmieliła również nas do założenia browaru i rozpoczęcia produkcji. Czas pokazał, że była to dobra decyzja, albowiem nasze piwo jest coraz popularniejsze, zarówno wśród lokalnych mieszkańców, turystów, jak i osób z pozostałych części kraju. Jesteśmy przekonani, że wynika to z właściwego podejścia do warzenia piwa, pełnego pasji, zaangażowania, ale też szacunku do tego szczególnego złotego trunku.

Niezwykła popularność piw kraftowych, czyli jak Polacy docenili najwyższą jakość

Jak już wspominaliśmy, piwa rzemieślnicze, zwane także kraftowymi stały się w ostatnich latach niezwykle popularne. Konsumenci docenili ich smak, zróżnicowanie, naturalny skład oraz piękną barwę. Jednak wciąż wiele osób zadaje sobie pytanie – czym tak naprawdę są piwa kraftowe? Spieszymy z wyjaśnieniem.

Otóż tego rodzaju piwo charakteryzują trzy rzeczy. Po pierwsze jest to miejsce produkcji, a więc małe, lokalne browary działające zgodnie z tradycyjnym sposobem warzenia piwa. Po drugie najwyższa jakość składników, a po trzecie ich naturalne pochodzenie. W piwach rzemieślniczych nie znajdziesz żadnej chemii, stawiamy wyłącznie na w stu procentach naturalne, zdrowe składniki. Takie podejście zaowocowało wyjątkowym smakiem, który pokochali Konsumenci w całym kraju.

Jak powstaje piwo rzemieślnicze z Mazur?

Jeśli chodzi o proces powstawania naszego piwa, to jest on stosunkowo prosty. Wykorzystujemy wyłącznie naturalne składniki bez żadnej chemii. Jeśli decydujemy się na jakieś dodatki w celu osiągnięcia konkretnego smaku lub barwy, to również są one w stu procentach naturalne. Piwa z Mazurskiego Browaru fermentują przez ok. dwa tygodnie, a następnie leżakują przez ok. 20 dni. W ten sposób otrzymujemy pyszne, zdrowe piwo warzone zgodnie z tradycją.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą. Jesteśmy przekonani, że każdy, kto choć raz spróbuje naszego piwa kraftowego – pokocha je! Na zdrowie!