Proces warzenia

Proces warzenia piwa

Nasze Piwne Style

American amber ale

Pierwszy amerykański amber ale zyskał popularność w Pacific Northwest, głównie dzięki wysiłkom małych browarów regionalnych, a następnie rozpowszechnił się na terenie całego kraju. Piwo tego stylu jest również nazywane czerwonym piwem, albo West Coast ALE (El zachodnie wybrzeże).

Ten styl ma pewne podobieństwa z amerykańskim jasnym Ale . Ich różnica polega na tym, że piwa Amber mają silny aromat karmelowy, gęstszy, ciemniejszy i bardziej zrównoważony stosunek goryczy i smaków słodowych. Pale Ale i  mają tendencję do silniejszego aromatu chmielowego.

Bohemian Pilsner

Piwo jasne, charakteryzujące się wyrażną goryczą. Pils został po raz pierwszy uwarzony w 1842 roku,według własnej oryginalnej receptury przez bawarskiego piwowara Josefa Groll, w Browarze w  Pilźnie, Od tamtej por Pils i rozpoczął swój triumfalny marsz po całym świecie i jest dziś w różnych opcjach, jednym z najbardziej popularnych gatunków piwa.

Munich Dunkel

Ten ciemny lager Pochodzący z Bawarii. Zawartość alkoholu od 4,8 do 5,6%. Piwo ma wyraźny smak słodowy z lekką goryczką. Dunkel jest najbardziej naturalnym Bavarskim lagerem, kwintesencją niemieckiego piwa dolnej fermentacji. To piwo był pierwszym, które odpowiadało legendarnemu prawo czystości piwa z 1516 roku (Reinheitsgebot). Jest to piwo które służyło jako baza dla wszystkich niemieckiego piw, oczywiście z wyjątkiem odmian piwa górnej fermentacji i pszenicznych.

Stout

Piwo górnej fermentacji ciemne, warzone w wariantach lekkich, ale również mocnych z wysoką zawartoscią ekstraktu. Do ich przygotowania stosuje się mieszankę słodów ,również słody palone, oraz niesłodzone ziarna żyta i jęczmienia. W rezultacie uzyskuje się piwo bardzo esencjonalne z bogatym smakiem, zwykle o barwie całkowiecie czarnej.

Pierwotne znaczenie słowa "stout" to dumny, odważny, ale później, pod koniec XIV wieku zmieniło się na "silne" Pierwsza wzmianka o piwie stout w historii sięga 1677 roku, stwierdzono ją w rękopisie Francis Henry Egerton, UK.

Pale ale

Pale Ale powstał w Anglii, ma jedną z najszerszych definicji stylu. Historia tego gatunku sięga około dwustu lat. Wtedy w niektórych Brytyjskich Browarach zaczęto uzywac do suszenia słodu koksu zamiast drewna. Zastosowanie nowej technologii suszenia spowodowało znaczny wzrost ceny gotowego produktu i  klasyfikacje jako jasnego piwa dla odbiorców wyższej klasy, niż pijących ciemne piwa.

Na początku większość piwa w nowym stylu pochodziła z Browaru Burton-on-Trent.

Brytyjskie browary zaczęły prowadzić dokładną dokumentację produkcyjną dopiero na początku XX wieku, jednak nie mamy oryginalnej receptury piwa. Z punktu widzenia autentyczności, mamy tylko kilka niejasnych wskazówek co do tego, jak mógłby wyglądać oryginalny pale ale i jak smakował. Dlatego też pale ale posiada jedną z najszerszych definicji stylu, które można znaleźć w świecie piwowarstwa.

Hefeweizen

To tradycyjne bawarskie piwo pszeniczne, jest wyjątkowo orzeźwiające, lekko chmielone, szybko dojrzewające. Posiadają unikalne cechy bananowo-goździkowe, pochodzące od drożdży. Piwa te nie przechowują się dobrze zatem najlepsze są młode i świeże. Według prawa niemieckiego przynajmniej 50% zasypu musi stanowić słodowana pszenica, ale do niektórych wersji używa się jej aż 70%, reszta to słód pilzneński. Tradycyjnie dekokcja nadaje odpowiedniej treściwości bez mocnej słodkości.