Piwo niepasteryzowane - bursztynowy napój, który powstaje dzięki siłom natury
Niepasteryzowane piwa są coraz bardziej popularne wśród piwnych koneserów, a to wszystko za sprawą wyjątkowego aromatu, świeżego i pełnego smaku oraz wartości odżywczych. Produkcja wysokiej jakości piwa niepasteryzowanego wymaga odpowiednich warunków przechowywania i transportu oraz przestrzegania rygorystycznych standardów higienicznych, ale to właśnie dzięki nim piwa te wyróżnia naturalny smak, lekkość, świeżość czy wyczuwalne zbożowe, chmielowe i owocowe nuty.
Nie tylko smak i aromat, ale też wysokie walory zdrowotne
Charakterystyczne dla rzemieślniczych browarów niepasteryzowane i niefiltrowane piwa mają naturalny osad drożdżowy. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych, takich jak białka, minerały oraz witaminy - szczególnie z grupy B, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Pijąc dobrej jakości piwo niepasteryzowane, dostarczamy do organizmu potas, magnez, wapń czy fosfor. Antyoksydanty te biorą udział w budowie naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko występowania zawału serca oraz pomagają pozbyć się toksycznych substancji, w tym też wolnych rodników.
Jednak piwa niepasteryzowane mają także swoje wady. Ze względu na brak procesu pasteryzacji, mogą zawierać większą ilość bakterii i drożdży, co może wpłynąć na trwałość i jakość piwa. W związku z tym,
Piwa niepasteryzowane ze względu na wyjątkowy proces produkcji, a więc brak pasteryzacji i filtracji, powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Aby zachować jak najdłużej ich świeżość i smak istotna jest niska temperatura i ciemne miejsce. Należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do piw pasteryzowanych, mają one znacznie krótszą datę przydatności do spożycia.
Niepasteryzowane piwa MAZURSKI BROWAR
Koneserów, którzy cenią sobie naturalny smak i aromat piwa niepasteryzowanego, serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. W naszej ofercie wszystkie piwa są niefiltrowane - mamy piwa w kegach, beczki z piwem o pojemności 5 l oraz tradycyjne butelki 0,5 l.