Piwo niepasteryzowane

Piwo niepasteryzowane — bursztynowy napój, który powstaje dzięki siłom natury

Niepasteryzowane piwa są coraz bardziej popularne wśród piwnych koneserów, a to wszystko za sprawą wyjątkowego aromatu, świeżego i pełnego smaku oraz wartości odżywczych. Produkcja wysokiej jakości piwa niepasteryzowanego wymaga odpowiednich warunków przechowywania i transportu, ale też przestrzegania rygorystycznych standardów higienicznych, ale to właśnie dzięki nim piwa te wyróżnia naturalny smak, lekkość, świeżość czy wyczuwalne zbożowe, chmielowe i owocowe nuty.

Nie tylko smak i aromat, ale też wysokie walory zdrowotne

Charakterystyczne dla rzemieślniczych browarów piwo niepasteryzowane i niefiltrowane ma naturalny osad drożdżowy. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych, takich jak białka, minerały oraz witaminy — szczególnie z grupy B, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Pijąc dobre piwo niepasteryzowane, dostarczamy do organizmu potas, magnez, wapń czy fosfor. Antyoksydanty natomiast biorą udział w budowie naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko występowania zawału serca oraz pomagają pozbyć się toksycznych substancji, w tym też wolnych rodników.

Czy piwo niepasteryzowane jest bezpieczne?

Piwa niepasteryzowane mogą mieć także pewne wady. Ze względu na brak procesu pasteryzacji mogą zawierać większą ilość bakterii i drożdży, co może wpłynąć na trwałość oraz jakość piwa. Taki napój może też nie być najlepszym wyborem dla osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Pasteryzacja to proces neutralizacji zanieczyszczeń mikrobiologicznych poprzez podgrzanie do temperatury od 60 do 85 ºC oraz szybkie schłodzenie. Odpowiednio wysoka temperatura niszczy potencjalnie szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy, dzięki czemu produkty na dłużej zachowują przydatność do spożycia. Co ciekawe, smak piwa niepasteryzowanego może się różnić w zależności od momentu, w którym otwieramy butelkę — takiej ewolucji smaku nie mają piwa pasteryzowane o stabilnym aromacie.

Przechowywanie piwa niepasteryzowanego i niefiltrowanego

Piwa niepasteryzowane, ze względu na wyjątkowy proces produkcji, a więc brak pasteryzacji i filtracji, powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Aby zachować jak najdłużej ich świeżość i smak, istotna jest niska temperatura, a także ochrona przed światłem słonecznym i sztucznym. Należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do piw pasteryzowanych, mają one znacznie krótszą datę przydatności do spożycia, dlatego powinno się jak najszybciej wypić taki napój — im świeższy, tym lepszy.

Niepasteryzowane piwa MAZURSKI BROWAR

Koneserów, którzy cenią sobie naturalny smak i aromat piwa niepasteryzowanego, serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi propozycjami. W ofercie wszystkie piwa są niefiltrowane — mamy piwa w kegach, beczki z piwem o pojemności 5 l oraz tradycyjne butelki 0,5 l.