Dane technologiczne

Dane technologiczne

Nasz zakład tworzy piwo o charakterze "kraftowym". Piwo kraftowe to inaczej piwo rzemieślnicze. Każda marka piwa jest jedyna w swoim rodzaju. Browary kraftowe są małe, ich znakiem rozpoznawczym jest innowacyjność, zabawa piwnymi stylami, używanie tradycyjnych słodów, ale też dodawanie eksperymentalnych składników. Dlatego w odróżnieniu od browarów koncernowych warzymy piwo bardzo zróżnicowane produktowo jak i smakowo.

Stosujemy najlepsze jakościowo, tylko naturalne składniki, bez zawartości chemii i konserwantów. W ofercie posiadamy piwa niepasteryzowane, jak również pasteryzowane w butelkach 0,5l. Aktualna wydajność linii produkcyjnej to 50 tysięcy l miesięcznie.

W naszym Browarze warzymy piwo w sposób klasyczny, czyli fermentacja i leżakowanie odbywa się w osobnych tankach. Produkcja odbywa się w reżimie czasowym (fermentacja ok 14 dni, leżakowanie ok 30 dni), dajemy mu czas dojrzeć, nie przyspieszamy produkcji.

Czym każde piwo MAZURSKIE wyróżnia się od piw większości kraftowych browarów?

Wszystkie piwa MAZURSKIE w procesie leżakowania są nasycone azotem a nie dwutlenkiem węgla jak w przypadku większości browarów.

Ta technologia daje efekt kremowości w smaku piwa , mniejszego nagazowania gazem CO2 i drobną pęcherzykową pianę co jest bardzo zbliżone do efektów w piwie Draught Guinness.

Azot jest gazem obojętnym -dzięki czemu możemy poczuć prawdziwą niczym nie zakłóconą głębię smaków w piwach Mazurskie.

Sprzedaż piwa odbywa się w opakowaniach typu :

  • Kegi stalowe 10/20/30/50L
  • PET-kegi 30l
  • Party kegi 5L
  • Butelki bezzwrotne 0,5L
  • Butelki bezzwrotne 0,33L