kilka słów o nas
kontynuacja tradycji browarnicznych w Ełku
Nowoczeny browar w Ełku
Bursztynowy napój z charakterystyczną goryczką ma w Polsce bogatą tradycję – zarówno w czasach nowożytnych, jak i w średniowieczu piwo było najpopularniejszym napojem wśród ludności. Początkowo rozwijało się przy klasztorach, po to, aby w okresie rozkwitu doprowadzić do powstania browarów przyklasztornych, książęcych oraz miejskich. Historia pamięta także mazurskie browary, które w XVIII w. były powszechnie wykorzystywane przez mieszczan do produkcji złocistego trunku. Wówczas piwo z małych browarów było czymś naturalnym i powszechnie pożądanym. Niestety wiele stuleci później produkcja piwa tradycyjnego i regionalnego straciła na rzecz produkcji masowej. Chcieliśmy zmienić tę sytuację i wrócić do korzeni.
Stawiamy na piwa niszowe
Jako smakosze piwa, którzy wiele podróżowali po świecie, zauważyliśmy, że niemalże każdy odwiedzany przez nas rejon może poszczycić się własnym piwem regionalnym. Po powrocie na Mazury, dostrzegliśmy, że jedno z tutejszych miast ma szczególny potencjał. Tak właśnie narodził się browar w Ełku o tradycyjnej metodzie warzenia. W ciągu zaledwie 9 miesięcy zdołaliśmy zorganizować halę produkcyjną i niezbędne zaplecze oraz nawiązać współpracę z profesjonalnym browarnikiem. Uruchomiliśmy dystrybucję piwa regionalnego, które cieszy się ogromnym powodzeniem i uznaniem wśród naszych Klientów. Jako producent jasnego i ciemnego lagera, piwa czerwonego Ale oraz piwa niefiltrowanego i niepasteryzowanego zapewniamy, że nasz trunek powstaje wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatków konserwantów i chemii.