Rozgrzewające, ciemne piwo o zawartości 8,2% alkoholu, w stylu Imperialny Stout Owsiany. Dość wysoka wartość alkoholu przykryta jest pełnią smaku słodów Karmelowego, Monachijskiego oraz Palonego. W aromacie znajdziemy przyjemne nuty karmelowo - czekoladowe. Idealnie komponuje się ze słodkimi deserami.
Piwo stout Imperial Oatmeal zostało nasycone azotem.
Piwo STOUT dla koneserów chmielowych doznań
Jeżeli jesteś wielbicielem piw kratowych i lubisz szukać nowych, zaskakujących połączeń smakowych, to z całą pewnością powinieneś przyjrzeć się bliżej trunkowi, jakim jest produkowany przez Browar Mazurski STOUT owsiany Mazurskie Imperial Oatmeal. Jest to piwo górnej fermentacji wyprodukowane z dużym udziałem słodów ciemnych. Samo słowo stout oznacza po angielsku "tęgi" i w tym wypadku doskonale oddaje charakter wspomnianego piwa.
Mazurskie Imperial Oatmeal jest ciemnobrązowe, wręcz czekoladowe, a pod światło - idealnie nieprzepuszczalne. Czarny, gładki, półmatowy kolor jest jednak zaskakującym przeciwieństwem tego, co degustator otrzymuje po pierwszym łyku. Łagodne, słodkawe nuty z wyraźnie wyczuwalną czekoladą, a w tle - czerwonymi owocami przyjemnie grzeją. W miarę dalszego smakowania w piwie wyczuć można coraz wyraźniejsze nuty owsa, a nawet migdałów. Trunek nie pieni się intensywnie i nie powoduje zjawiska lacingu, czyli oblepiania szkła przez charakterystyczną piankę.
STOUT owsiany idealny do deserów
Ze względu na swój charakterystyczny smak, Mazurskie Imperial Oatmeal to piwo idealne do serwowania w towarzystwie deserów. Sprawdzi się podczas długich, jesiennych i zimowych wieczorów jako dodatek do szarlotki, sernika czy tortu czekoladowego. Z pewnością zawarte w nim słody takie jak Karmelowy Monachijski, Czarny palony czy Czekoladowy wspaniale podkreślą słodycz ciast, czekoladek oraz kremów.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że nasz STOUT owsiany został nasycony azotem, a nie dwutlenkiem węgla (jak w przypadku powszechnie dostępnych na rynku piw). Dzięki temu ma lepszą, bardziej aksamitną, delikatną teksturę. Zwiększa się również jego pijalność.
Jak serwować naszego STOUTA? Najlepiej schłodź go do temperatury około 7 stopni Celsjusza, a następnie gwałtownie przelej do szklanki, odwracając butelkę do góry dnem. Ciesz się wyjątkowymi doznaniami smakowymi, jakie znajdziesz w piwie Mazurskie Imperial Oatmeal.
Nagrody:
2021 –złoty medal w konkursie „The European Beer Challenge” w Londynie
2018 – srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych „Kraft Roku”
2017 – złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych „Kraft Roku”