O nas

kilka słów o nas

kontynuacja tradycji browarnicznych w Ełku

pic_1

Nowoczeny browar w Ełku

Bursztynowy napój z charakterystyczną goryczką ma w Polsce bogatą tradycję – zarówno w czasach nowożytnych, jak i w średniowieczu piwo było najpopularniejszym napojem wśród ludności. Początkowo rozwijało się przy klasztorach, po to, aby w okresie rozkwitu doprowadzić do powstania browarów przyklasztornych, książęcych oraz miejskich. Historia pamięta także mazurskie browary, które w XVIII w. były powszechnie wykorzystywane przez mieszczan do produkcji złocistego trunku. Wówczas piwo z małych browarów było czymś naturalnym i powszechnie pożądanym. Niestety wiele stuleci później produkcja piwa tradycyjnego i regionalnego straciła na rzecz produkcji masowej. Chcieliśmy zmienić tę sytuację i wrócić do korzeni.

pic_2

Stawiamy na piwa niszowe

Jako smakosze piwa, którzy wiele podróżowali po świecie, zauważyliśmy, że niemalże każdy odwiedzany przez nas rejon może poszczycić się własnym piwem regionalnym. Po powrocie na Mazury, dostrzegliśmy, że jedno z tutejszych miast ma szczególny potencjał. Tak właśnie narodził się browar w Ełkutradycyjnej metodzie warzenia. W ciągu zaledwie 9 miesięcy zdołaliśmy zorganizować halę produkcyjną i niezbędne zaplecze oraz nawiązać współpracę z profesjonalnym browarnikiem. Uruchomiliśmy dystrybucję piwa regionalnego, które cieszy się ogromnym powodzeniem i uznaniem wśród naszych Klientów. Jako producent jasnegociemnego lagera, piwa czerwonego Ale oraz piwa niefiltrowanegoniepasteryzowanego zapewniamy, że nasz trunek powstaje wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatków konserwantów i chemii.

Nasz MAZURSKI BROWAR zaprasza do skosztowania tradycyjnego piwa i zachęca do kontaktu. Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania dotyczącego piwa regionalnego z Mazur.